Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Jak zrobić dekorację z rzeżuchy? instrukcja wykonania

Rzeżucha wielkanocna

Święta Wielkiej Nocy to czas radości i szczególnie wtedy chcemy, aby nasze mieszkanie wyglądało odświętnie i uroczyście. Oczywiście trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez pisanek czy baranka, ale także świeżych kwiatów i zieleni, będącej symbolem życia i budzącej się przyrody. Wspaniałą dekoracją wielkanocnego stołu jest rzeżucha, lecz aby taka ozdoba mogła cieszyć nas przy świątecznym śniadaniu, powinniśmy pomyśleć o niej odpowiednio wcześniej.

Zwyczaj wysiewania rzeżuchy na Wielkanoc datuje się od czasów Władysława Jagiełły. W Europie poznano ją dzięki Rzymianom. Jest symbolem odradzającego się życia i sił witalnych. Wyhodowanie jej jest bardzo proste – wystarczy wysiać nasionka, które można kupić w praktycznie każdym sklepie ogrodniczym czy nawet osiedlowym sklepiku spożywczym, na zwilżoną ligninę lub watę rozłożoną na spodeczku, talerzu lub jakimkolwiek płytkim pojemniku i codziennie podlewać. Rzeżucha wyrośnie szybciej, jeśli postawimy ją w słonecznym, ciepłym miejscu. Pierwsze kiełki powinny się pojawić już drugiego lub trzeciego dnia po wysiewie, a po około 10 dniach można ją już ścinać i jeść.

Dobrze posadzona i pielęgnowana da efekt regularnego, zielonego dywanu, który wniesie powiew wiosennej świeżości na wielkanocny stół. Jeśli na takiej łączce umieścimy np. ozdoby wielkanocne z papieru lub bibuły, otrzymamy piękny stroik na wielkanocny stół. Dzięki rzeżusze stanie się on nie tylko prawdziwie wiosenny, ale w połączeniu z kolorowymi pisankami i żółtymi kurczaczkami nabierze wyjątkowego, świątecznego charakteru.

Ta niepozorna roślinka zwiera witaminy A1, B1, B2, C, E, K, PP, sole mineralne, olejki eteryczne. Jedzenie rzeżuchy zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę, anemię, chorobę wieńcową, reumatyzm, mających kłopoty z krążeniem czy trądzikiem. Ma właściwości oczyszczające organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. Najczęściej stosuje się ją do sałatek lub surówek, ale może być także używana jako przystrojenie dań. Posypujemy nią z wierzchu sosy, zupy, pieczenie. Dzięki temu potrawy nabierają oryginalnej i wyrazistej nuty smakowej.